Natur

Mars 2016:

Vakås er etablert i den tidligere Prestegårdsskogen. Da Tomtefestelaget ble dannet, var det noen som plantet ut forskjellige typer bjørk i området. Noen av disse er felt med tiden, men det er også mulig at både opprinnelige og etterkommere fortsatt finnes. Se litt på bjørketrærne når du går tur (med eller uten hunden).

På Leikarvollen vokser blåveis og hvitveis. Seinere på sommeren finner vi en plante som har betennelsesdempende virkning. Noe å tenke på for fremtiden? Dessuten finner vi noen merkelige planter om våren. Og på sommertid er det søte moreller i flere farger å hente fra mengder av ville kirsebærtrær. Om høsten er det masse hasselnøtter å finne. Og nyper og andre bær til fuglene.

Like ved utsiktspunktet vokser greiner av en lind. Den kan ha stått der i tusen år, da dette treet vokser opp, faller ned, mens nye skudd vokser opp igjen. Tenk, helt fra middelalderen! Se om du kan finne det!

Rådyr, en rev er sett der i vinter, frosker, kanskje salamandere? For et par år siden så vi at hønsehauken hadde gått løs på en skjære, rett nedenfor bålplassen. Dette er litt av det ville livet som vi har rett ved siden av oss her på Vakås.

For ettertiden kan dette være helt uvurderlig. La oss ta godt vare på dette området. Og kanskje noen kan inspireres til å lage det litt vilt i hagene sine også?

Langs bekken ved Olavstien vokser en plante som heter Parykkslirekne. Denne ble plantet for lenge siden for at beboere i Fjelkensvingen skulle kunne bade i kulpen uten tilskuere. Nå omtales planten som den verste ugressplanten, som absolutt må bekjempes. Her må det felles innsats til! Og særlig når det nå skal graves i bekken.

 

Hilsen Inger Ellen Kolbjørnsen, styreleder i 2014-2016

_________________________________________________________________________________

Øvre Vakås Tomtefestelag omkranser friområdet Leikarvollen.
Årsmøtet har i 2013 vedtatt en forvaltningsplan for dette området.

Forvaltningsplan Leikarvollen årsmøte 2013.

Styret har et eget vegetasjonsutvalg. Dette året er det Geir Gravdahl, Tyra Vollum og Knut Fredrik Astrup som er i vegetasjonsutvalget. Disse kan kontaktes for råd omkring natur og hage i området.

Jan Petter Lie og Aase Kolbjørnsen i samtale om birøkt

Jan Petter Lie og Aase Kolbjørnsen i samtale om birøkt

Har du merket at det er blitt mye epler og bringebær på Vakås? Vi ønsker biene velkommen!

Har du merket at det er blitt mye epler og bringebær på Vakås? Vi ønsker biene velkommen!